2013. március 24., vasárnap

A sörkollektor tüdeje

Az elmúlt hét egyik kevésbé csapadékos napján végre sor került a kollektorunk elosztódobozainak elkészítésére is. Ahogy arról már szó volt, ez két kis méretű tartályt jelent, amelyekbe egyrészt az abszorber egyes elemei, másrészt a falon átvezető nagyobb átmérőjű csövek is beletorkollanak. Ennél az alkatrésznél több módosítást is tettünk az eredeti tervekhez képest, már csak ezért is saját írást érdemel.

A változtatások legfőbb oka az, hogy a tervek ugyebár nem voltak méretarányosak, így a rendelkezésre álló keskeny tér első látásra némi meglepetést okozott. A levegő áramlását elősegítő ferde elemet ezért inkább kihagytuk a szerkezetből. Igazság szerint ennek az alkatrésznek alighanem minimális hatása van csupán a teljesítményre, ilyen finomhangolásra egyelőre talán fölösleges túl sok energiát áldozni. Így a munka némileg egyszerűbbé vált, hiszen így majdnem minden derékszögben vágható és ragasztható.

Első lépésként az oldalfalakat szigeteltük, erről már az előző írás végén is tettem említést. A használt hungarocell sokkal kényelmesebb megoldás, mint a gyapot. Mereven ragasztható, nem árt neki a pára sem, ezért a fóliával való kínlódás is elkerülhető. A kép bal oldalán, az abszorber oldalsó szigetelésén látszik is, milyen problémákra gondolok itt...


Ezután következett a hátfali szigetelés behelyezése. Itt ki akartuk tölteni a korábban meghagyott 5 centis mélységet, ezért gyapotot használtunk. A fólia azért darabokból áll össze, mert művelet közben viharos szél fújt, és a hosszú csíkok elég hamar kezdtek az agyamra menni. Főleg, amikor már felszedtek egy kis ragasztót és vele persze némi gyapotot is... Őszintén szólva volt már néhány olyan feladat itt a barkácsolás közben, amit szívesebben csináltam, mint ezt.




A kesztyű sem véletlenül hever ott, sajnos tényleg hideg volt... Ekkor következett a rések tömítése, majd kicsit lefaragtam a hungarocellből, hogy jobban ráfeküdjön a fedőlap. Ezt téglákkal súlyoztuk le a púrhab megkötéséig. Bár még hátra van néhány igen nagy lépés, azért már pislákol valamiféle fény az alagút végén.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése