2013. július 15., hétfő

Mérési viszontagságok

Javában zajlik az adatgyűjtés a sörkollektor hatáselemzésének előkészítésére, sajnos azonban - még azelőtt, hogy a használt modell hiányosságait egyáltalán figyelembe vehetném - több jelentős problémába is belefutottam. A három anomália, amelyről most szó lesz, különböző mértékben okozott csalódást.


1) Sokszor elfelejtem leolvasni a hőmérsékleteket. Ezzel elég nehéz mit kezdeni, sajnos adottság... Ez a tényező csak az adatgyűjtés sebességét csökkenti, és valójában számítottam is rá.

2) A külső hőmérő néhány reggelen érdekes eredményeket mutatott. Miközben a néhány méterre rögzített régi, hagyományos hőmérő például 24 Celsius fokon, addig az említett műszer 29-30 fokon állt. Nem tudom megítélni, hogy ez hányszor fordult elő, az adatok hány százalékát torzította el... Valószínűleg annak köszönhető a dolog, hogy az oszlopra akasztott, északnyugatra néző hőmérőt reggel közvetlenül éri a felkelő nap sugárzása. Kb. egy hete kicseréltem a fekete és fehér műszert - tehát a képen látható helyre a fehér került - így ez a probléma egyelőre nem jelentkezett.

3) A maximumot mutató jelzőcsík gyakran beakad, tehát a higany nem mindig emeli meg. Ennek következtében a napi maximum biztosan torzul. Ez is a kinti mérésekre volt jellemző (ahol melegebb van), ráadásul mindkét eszközzel előfordult. Valószínűleg típushiba. Én meg azt hittem, hogy olyan egyszerűek, hogy semmi bajuk nem lehet... Mondanom sem kell, messze ez a tétel aggaszt leginkább. Nagyon kétséges dolog utólag kiszűrni az ilyen "beragadt" eseteket... Azért nem adom fel, megpróbálom kihozni a helyzetből a lehető legtöbbet.

2 megjegyzés:

  1. Szia Ádám!
    Mi a helyzet a sörkollektorral? Hogy muzsikált a tél folyamán??
    doxaki

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Jogos kérdés. Sajnos még addig sem jutottunk el, hogy felszereljük. Elvileg egy másik épületre kerül majd (nem az eredetileg tervezett helyére), de az még nincs kész, szóval a kollektor ügye elakadt. :(

    VálaszTörlés