2013. május 16., csütörtök

A második év

A labdarúgó nb1-ben közszájon forog egy mondás, mely szerint a másodosztályból feljutó csapatok számára mindig a második év a legnehezebb. Természetesen találunk bőven ellenpéldát, de valóban szembetűnő, hogy az újoncok kezdeti lelkesedése és szerencséje az első szezont még képes sikeressé varázsolni, később azonban ugyanez a mentális tényező akár az ellentétébe is fordulhat. Bár nem sportról lesz szó, most kissé úgy érzem magam, mintha a szólás rám is vonatkozna.

A tavalyi palántázásnál csak paradicsomokat neveltem, mert csak ezek bújtak ki a földből, viszont ezek különösebb gondok és betegségek nélkül szép termést hoztak. Ezzel szemben idén csalódnom kellett a beléjük fektetett reményeimben, a 24 elültetett magból csupán 13 kiültethető palánta "született", de még ezekre sem mernék mérget venni, hogy megérik a nyarat. Váratlan bukás volt ez, mivel a magok éppen a tavalyi példányoktól származtak, a gondozásban pedig vitathatatlanul tapasztaltabb voltam, mint az első alkalommal. Lehetséges, hogy a nevelésre választott hely nem volt igazán megfelelő, mivel közben elköltöztünk. Keresve sem találtam volna olyan kettős ablaktáblákat, amelyek között legutóbb növekedtek a paradicsomok. Vagy a korábban említett hirtelen kiszoktatás okozta ezt a lemorzsolódást? Nem kizárt. Az valószínűnek tűnik, hogy a január végi vetés eleve rossz ötlet volt, mindenesetre hasznot nem hozott az egy hónappal való előrehozás.

Ellenpontként ugyanakkor elmondható, hogy idén a paprikák kilátásai tűnnek egész biztatónak. Itt 18/13 a cserépbe elvetett, illetve a végül épen kiültetett palánták aránya, ráadásul ezek többsége tényleg egészségesnek tűnik. Eddigi pályafutásuk nem igényelt különösebb trükközést sem. A növények jelenleg 6-10 centiméter magasak, ami a piacról beszerzett fél méter magas társaikhoz képest nem túl hatásos, de azért persze egész más érzés rájuk nézni. Sajnos egy óvatlan pillanatban összekevertem a cserepeket, így az egyes fajtákat már nem tudom megkülönböztetni, remélem, hogy a bőséges termés majd megkönnyíti a dolgomat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése