2013. március 15., péntek

Egy dolgos és eredményes nap (1. rész)

Noha tegnap délután egy kertészkedős bejegyzést tettem közzé, valójában a nap nagy részét a sörkollektoron való ügyködéssel töltöttem. Édesapám hathatós segítségével sikerült elég radikálisan belendíteni a szerkezet építését, remélhetőleg ez a nekibuzdulás ki is tart majd az elkészülésig... Mindenesetre az egész haladásunkat nem akarom egy posztba sűríteni, mert ez egyrészt túl hosszú lenne, másrészt valószínűleg áttekinthetetlen is. Inkább két önmagában is értelmezhető részre osztom a dolgot, annak ellenére hogy a valós munkafolyamatok lényegében egyszerre történtek.

Nézzük előbb, hogy mit is kezdtünk a kollektor borításával! Először is kivágtunk két 11 cm átmérőjű lyukat a hátlapból, ahol majd a levegő ki- és beáramlása fog zajlani. Ezeknek a pontos helyéről majd egy külön írás (egy harmadik) fog szólni, nem is tudom, hogyan fogom tálalni a meghatározásukat. Elöljáróban csak annyit, hogy szoros kapcsolatban állnak azzal, hogy hova akarjuk elhelyezni a berendezést... Szóval e nyílások dekopír fűrésszel való kivágása után berajzoltuk a majdani elosztódoboz méreteit az oldallapokra, majd az abszorbernek kijelölt felületre 5 cm vastag kőzetgyapot lapokat ragasztottunk (sima sziloplaszttal).



Természetesen később a középső részre is került szigetelés. Ezt követően párazáró fóliával borítottuk be a gyapotot, ezt a fához, illetve az OSB-hez tűzőgéppel rögzítettük.



Az oldallapokon hasonló módon helyeztük el a szigetelést, itt annyi trükkre volt szükség, hogy először belül kellett rögzíteni a fóliát, és csak azután "beletekerni" a gyapotot.



Leírva milyen gyors és egyszerű is ez... A gyapot és a fólia is építkezési maradék, tehát ez a lépés nem igényelt számottevő pénzbefektetést, ugyanakkor kulcsfontosságú, hiszen egyáltalán nem akarjuk, hogy a nagy nehezen összegyűjtött hő rossz irányba távozzon a kollektorból. Még a hétvégén igyekszem a következő részben dokumentálni azt is, mi történt ugyanebben az időben az abszorber összeállításának frontján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése