2013. március 8., péntek

A sörkollektor váza

Ma délután összecsavaroztam a sörkollektor vázát, tehát a hátlapot és az oldallapokat. Végre valami kézzelfogható eredmény... A képek önmagukért beszélnek, csupán néhány részletet mellékelek hozzájuk.


A hátlap egy 104x210 centis OSB lap. Eredetileg 105 cm széles lenne, de valahogy keskenyebbre sikerült. Szerencsére nem okoz fennakadást ez az elég durva pontatlanság, ezzel együtt sérti a büszkeségemet, ennyire azért nem vagyok amatőr... A kőlapok középen arra szolgálnak, hogy a sokáig oldalára állítva tárolt, és így elég "púpossá" vált lapot kisimítsák. Ez körülbelül egy nap alatt nagyjából sikerült is, a többit majd a csavarok bevégzik.


Az oldallapok építkezési maradékból, hajópadlóból készültek 14x210 cm, illetve 14x100 cm-es méretben. Sajnos ez a szélesség csak két szál összeragasztása után áll elő, és elég sok hulladék termelődik.  Balra ezekből látható két példány, melyeknek lesz még szerepe. A hosszú vágásokra még korábban egy asztalos rokonunkat kértük meg. Ezt némileg csalásnak érzem, de tény, hogy a pontos derékszögek és a szép illeszkedés ebben az esetben nem mellékes, mert szinte minden látszani fog a végeredményben is.



A hátlap segítségével kerestem meg a derékszögeket, a negyedik elem csatlakoztatásánál pedig a rövidebb oldallappal azonos hosszúságú hulladékokat pedig távtartónak illesztettem be (ezek persze nincsenek rögzítve). Így a hosszú oldalak görbületét - ha a "hasat" befelé fordítjuk - nagyjából ki lehet védeni. Mivel a padló építkezés utáni maradék, esélyes, hogy a görbe, gombás vagy háncsos, a szép darabok ugyanis be lettek építve. Nem gond a hullámosság, csak oda kell rá figyelni. 


Ezek után nem maradt más hátra, mint ráfektetni a keretre a hátlapot, és több helyen összecsavarozni a kettőt. A korábban közzétett terveken látszik, hogy 25 mm vastag hajópadlóval számoltunk, ennél valamivel vékonyabbak ezek a szálak. (Lerakás közben egyébként igen emlékezetes pillanatokat tud okozni, ha egyik szál sokkal vastagabb, mint a másik...) Itt ez most hasznos, mert ugyebár a hátlap is keskenyebb a tervezettnél. Az OSB valamivel még mindig kisebb, de mindkét hosszanti oldalon néhány milliméter marad el, ami funkcionális problémát messze nem jelent.

Holnap valószínűleg újabb kísérletet teszünk az elosztódoboz elkészítésére. Ez nagyobb kihívás, mint a leírt mai barkácsmunka, az új módszer viszont kecsegtetőbbnek tűnik az előzőeknél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése