2013. február 17., vasárnap

Ezt már ismerem...

Aki figyelmesen megnézte a sörkollektor terveit, annak feltűnhetett, hogy csak két metszetet rajzoltam le, a harmadik lehetséges irányból pedig semmit. A hiányosság a mostani első képen pótoltam, méghozzá úgy, hogy az abszorber elosztódobozba való bevezetése szerepeljen az ábrán. A sörösdobozoknak körülbelül 7 cm helyet hagyunk majd, így nem lesznek összezsúfolva, de nem marad nagy rés sem közöttük. Utóbbi azért fontos, hogy a kollektor sugárzásnak kitett felületéből a lehető legnagyobb részt tudjuk felhasználni. A lyukak mérete az ábrán nem reprezentatív, bár gondolom ez első pillantásra sem volt kétséges... 13 csőből áll majd az abszorber, ennek megfelelően 13*7=91 centit igényel majd a szerkezet szélességéből. Eredetileg csak 90-et hagytunk neki, de ez nem jelent gondot, mert szerencsére a szigetelés vastagsága rugalmasan kezelhető. (Különösen ha kőzetgyapotot használunk, ami a jelenlegi elképzelés.)

Ez eddig szép és jó, de ennél valamivel többet akartam közzétenni, ezért megkíséreltem ki is vágni ezeket  lyukakat.  A második képen látható az erre szánt eszköz. Gondosan kiválasztottuk azt a betétméretet, amelybe a sörösdoboz vége még belefér, de maga a hengeres rész már nem, így a nyílások külön-külön kezelhetőek lesznek (legalábbis elméletben).

Némi képzelőerővel talán levonható a tervekből, hogy az elosztódoboz megfelelő fala egy 100 cm hosszú és 12 cm széles elem, melynek az egyik hosszanti oldalán 5 cm-t, a két végén pedig - az említett kiszélesítés miatt - 4,5-4,5 cm-t meg kell hagyni a szigetelésnek. Az elem vastagságát 12 milliméterben adtam meg, ilyen vastag OSB lemezt szeretnénk használni. A harmadik fénykép mutatja a mai művelet eredményét... Igazság szerint nem csak az előkészített és bejelölt elem ment tönkre, hanem maga a szerszám is, letört benne egy olyan "pöcök", amely nélkül már alig jó valamire. (Ez az alkatrész egyébként a róla készült képen is jól látszik, de a funkciója prózában leírhatatlan.) A kudarc ténye meglehetősen egyértelmű, jelenleg négy lehetséges következtetést látok elképzelhetőnek:

1. Egy ügyesebb kezű embernek kell átadni a feladatot...
2. Más szerszámmal kell kivágni a lyukakat.
3. Más anyagból kell készíteni ezt az elemet.
4. Mind a három...

Bírom benne, hogy legközelebb már biztatóbb fejleményekről tudok beszámolni. Mindenesetre ezt a fúróra szerelhető körvágó fűrészt - a szakszerű nevéről fogalmam sincs - a blog címe alatt említett ökölszabálynak megfelelően alaposan megismertem...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése