2013. február 23., szombat

A sörkollektor lelke

A napkollektorok legfontosabb alkatrésze az abszorber, melynek feladata a napsugárzás hővé alakítása. A jó hatásfokú működés érdekében szokás matt feketére festeni a felületét, de ugyanebből az okból kifolyólag maga az anyag mibenléte is kulcsfontosságú. Az alumínium például jó elnyelő képessége miatt az egyik legnagyszerűbb választás, innen eredeztethető a gondolat, hogy a jellemzően alumíniumból gyártott sörösdobozokból is készülhet abszorber. Több oka is van annak, hogy az ötlet gyorsan szárnyra kelt, és hogy sokan kísérleteznek vele, ezek közül valószínűleg nem a legutolsó az a körülmény, hogy egy-egy szerkezet megépítéséhez tisztességes mennyiségű sörösdobozt kell kiüríteni... Elvileg üdítőkkel is működik a technológia, bár ezt a lehetőséget egészségünk védelme érdekében inkább nem javasolnám, ráadásul azok a dobozok kisebbek is.

Nem állíthatom, hogy a mi esetünkben személyesen vezető szerepet vállaltam ebben a munkafázisban, a gyűjtés közösségi munka és több hetes precíz szervezés eredménye volt. (Édesapám munkatársainak ezúton is köszönetemet küldöm!) Sajnos némi konkoly is került a búza közé, azaz találkoztunk néhány acélból készült darabbal is. Ezeket egy mágnessel egyszerűen ki lehet szűrni, de a színük is egyértelmű eltérést mutat a túlnyomó többségtől. Mivel csöveket szeretnénk belőlük építeni, alul-felül lyukasztásra is szükség van.  A doboz tetején ezt egy puritán egyszerűségű konzervnyitóval oldottuk meg. Az első képen látható is ez az eszköz, így is feltűnhet, hogy régi design: nem sok elrontható, mozgó alkatrészt tartalmaz... A dobozok alját ezzel szemben flexszel vágtuk le (2. kép). Így valóban csőbe rendezhető elemeket kaptunk, a látszólag hengeres forma ugyanis valójában egy kis dőlésszögű csonka kúp, azaz az elemek teteje belecsúszik a felvágott talp részbe. Ennek a munkának jó részét viszont én csináltam, 165-170 darabos mennyiségnél - ha jól emlékszem - körülbelül két délelőttömet vette igénybe.

A harmadik ábrán látható a jelenlegi állapot, sajnos így áll a helyzet immár elég régen. Megfelelő műhely hiányában sajnos nehéz télen bármit is kezdeni, de a sürgető érzés a folytatásra egyre erősödik bennem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése