2013. július 17., szerda

Kirakósjáték

Az utóbbi hetekben egyre több letört hajtást és megrongált növényt fedezünk fel a kertben. A következő kép bal szélén például egy bokorbab csonkja látható. Ez a növény már biztosan nem hoz termést, pedig nem sokkal korábban még a többi képen látható társaihoz hasonlóan el lehetett várni tőle. Ugyanez a katasztrófa megesett néhány körömvirág- és málnahajtással is, tehát mindenképp a végére kellett járnunk a dolognak.


Különösebb nyomozásra persze nem volt szükség, a tettes alább látható. Gondtalan szaladgálása során Alice egyre nagyobb károkat képes okozni. Mióta hozzánk kerül, a súlya megtriplázódott, tehát ez nem is meglepő. (Még egy duplázódás várható, kb. 20 kilogrammra.) Meg kell találnunk a módját, hogy megvédjük tőle a veteményest, de oly módon hogy a jelenlétének jótékony hatásait megőrizzük. A szagával elriasztott kártevők számát egyszerűen lehetetlen pontosan megmérni, mégis figyelembe kell venni bármilyen döntés meghozatala előtt. 


Az eredmény előbb-utóbb egy kerítés lesz, amelyen a szag áthatol, a kutya viszont csak akkor, ha beengedjük. Több haszonnövény is van, amelynek nem igazán tud ártani, de most végleg eldőlt, hogy teljesen szabadon nem hagyhatjuk garázdálkodni a kutyust. Mindig újabb és újabb munka válik szükségessé, ha tényleg egy élő rendszert nevelget az ember...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése