2013. szeptember 23., hétfő

Mindennapi kenyerünket...

A kenyér készítése az ember számára szinte szimbolikus jelentőségű, hiszen az egyik legfőbb táplálékunk. Ha nem is minden egyes napon, de alkalmanként már csak ezért is érdemes lenne rá vetni néhány pillantást. Mikor viszont már ott van az ember, akkor rengeteg fogással és trükkel találkozik, amelyeket más süteményeknél is hasznosíthat. A szavak helyett ma főleg a képeknek szánok komoly szerepet.


A bal oldali tálban 500g búzaliszt és 250g rozsliszt, valamint egy evőkanál só található. A jobb oldali edényben kb. 460ml langyos meleg vízben egy evőkanál oldott cukor segítségével felfuttattam 35g élesztőt. Ehhez jött aztán három evőkanál étolaj.


A leghosszadalmasabb fázis a tészta összegyúrása. Elég ragacsos művelet. Utána a tésztát az eredeti méret duplájára kelesztjük (erről az állapotról nem készült kép). A kelesztés után röviden átgyúrjuk, megformázzuk, és ismét - ezúttal 40 percig - békén hagyjuk.



A sütés 175 fokos sütőben ajánlott a színe alapján nyilvánítható késznek a kenyér. Ha a frissensült kenyeret hideg vízzel lekenjük, kifényesedik és megpuhul a héja. Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése