2013. április 16., kedd

Tűzzel-vassal

Ma újabb kategóriát szeretnék nyitni a blogon, a fenntartható életmód egy újabb szeletébe szeretnék kicsit belekapni. A közvetlen hasznot nem hozó dísznövények, díszkertek neveléséről és ápolásáról lesz szó, természetesen az eddigiekhez hasonlóan nagyjából a munkák időrendjét követve. Ez a fajta kertészkedés egyáltalán nem felesleges, számos alkalommal zengtem már ódákat a sokszínűség fontosságáról (például itt), és ezt ebben az esetben is érvényesnek gondolom. Miért érdemes dísznövényeket nevelni? Sokaknak elég hozzá annyi is, hogy megszépítsék a környezetüket, hogy a maguk képére formálják azt. Kevesebb hangsúlyt kap, hogy a díszkert folyamatos kölcsönhatásban áll a többi minket érdeklő folyamattal. Ez a kölcsönhatás lehet egészen konkrét, ahogyan a a színes virágok odavonzzák a rovarokat a veteményeshez, de a tudásunk és tapasztalataink bővítésében játszott szerepük sem elhanyagolható. A dísznövények épp olyan gondoskodást igényelnek, mint a haszonnövények, némi gyakorlás pedig ugyebár még senkinek nem ártott meg.

A mai téma is főként az utóbbi megközelítést igazolja, hiszen egy olyan tevékenységről van szó, amely minden fenntartható gazdálkodás elválaszthatatlan része, és amelyet ennek ellenére legtöbbször szeretnénk elkerülni. Arról van szó, hogy a betegségeket, a beteg egyedeket - legyenek azok paradicsompalánták, nyulak vagy szilvafák - el kell távolítani az általunk nevelt állományból, sőt, el kell pusztítani. Ezzel a természetes hatásokat segítjük, azt hogy általában egészségesebb legyen a környezetük. Sokszor fájdalmas meghozni ezt a döntést, de a halogatás ritkán segít rajta.

Az "áldozat" ezúttal egy fűzfa volt, melyet fiatalabb és sokkal vidámabb látványt nyújtó fajtársával helyettesítettünk. A képsorozat viszonylag pontosan megfogja a műveletet, talán annyit fűznék hozzá, hogy egy vödör vízzel adtunk némi kezdőlöketet a megtelepedéshez, illetve, hogy a támasztékra a gyakran viharos szél miatt volt szükség. A régit az időjárás többször is durván megrépázta; a maradványait valószínűleg elfűtjük-eltüzeljük majd.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése